🎉 Elindítottuk új WordPress plug-inünket! Letöltés most

A Baltikum: Észtország, Lettország és Litvánia, a határokon átnyúló e-kereskedelem kiaknázatlan piaca

Az elmúlt években a határokon átnyúló e-kereskedelem egyre népszerűbbé vált, mivel a vállalatok igyekeznek kiterjeszteni hatókörüket a hazai piacukon túlra. A balti államok egyedülálló lehetőséget kínálnak a határokon átnyúló e-kereskedelemre törekvő vállalatok számára. Az Európa és Ázsia között fekvő, alig több mint 6 millió lakosú balti államok gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy potenciális piacot jelentenek az online vállalkozások számára. A balti államok azonban jelentős lehetőségeket kínálnak az új piacokra belépni kívánó vállalatok számára. Különösen egy olyan eszközzel, mint a Clonable.

Számos oka van annak, hogy a Baltikum vonzó az új piacokon terjeszkedni kívánó vállalatok számára.

1. Kevés verseny, különösen online. Ahhoz, hogy észt, litván és lett forgalmat irányítson weboldalára, a helyi marketing és a SEO elengedhetetlen. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan tehesse meg, le kell fordítania üzletét észt, litván és/vagy lett nyelvre a balti piac számára. Üzletének lefordított változatával elég könnyen indexre teheti üzletét a balti keresőmotorokban, és ingyenes szerves forgalmat generálhat. Egy másik nagyszerű és nagyon hatékony módja a jó minőségű, minősített forgalom generálásának a Google Hirdetések.

2. Magasan képzett és jómódú lakosság. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok viszonylag könnyen megcélozhatnak egy magas minőségű ügyfélkört.

Röviden, a balti államok egyedülálló lehetőséget kínálnak azon vállalatok számára, amelyek e-kereskedelmi tevékenységüket új piacokra kívánják kiterjeszteni.

E-kereskedelem Észtországban

Észtország egy észak-európai ország, amely a Balti-tenger partján fekszik. A Finn-öblön keresztül Oroszországgal, Lettországgal és Finnországgal határos. Az 1 306 788 lakosú Észtország feltörekvő fogyasztói piac, ahol az e-kereskedelmi ágazat egyre növekszik. Amit érdemes megemlíteni - Észtországban minden az internetről és a startupokról szól. Ez az ország a világ legösszekapcsolt országa. Ezért gazdaságának nagy része internetalapú. Nincs olyan dolog, amit ne lehetne online intézni ebben az országban. A kormányzati vitáktól a buszjegyek vásárlásáig.

Észtország egy olyan ország példája, amely gazdaságilag hosszú utat tett meg. Ugyanez vonatkozik a fogyasztói magatartásra is. Ez egy árérzékeny társadalom, de ez az érzékenység az életkorral csökken, és a nagyobb jövedelemmel többet költenek. A legtöbb európai piachoz hasonlóan Észtország is öregszik. Mindazonáltal egyértelmű az érdeklődés az e-kereskedelem és a közösségi média iránt.

Az észt e-kereskedelmi piac forgalma az év végére várhatóan eléri a 372 millió dollárt. Az éves növekedési ráta 4,8%, ami öt év múlva várhatóan 470 millió dolláros piaci volument eredményez. A felhasználói penetráció idén elérheti az 53,2%-ot, és 2025 végére várhatóan 63,4%-ra emelkedik. Észtországban a legnépszerűbb online fizetési módok a hitelkártyák, a banki átutalások és a PayPal.

E-kereskedelem Lettországban

Lettország lakossága 2019-ben 1,9 millió fő volt, akiknek 84%-a használja az internetet. A lett e-kereskedelem forgalmát 2022-re 900 millió euróra becsülik, ami 2025-re mintegy 1,3 millió euróra nő. Lettország az e-kereskedelem új fogyasztói piaca. Nagy lehetőségek rejlenek tehát, különösen az e-kereskedelmi szolgáltatók számára, akik ismerik a kelet-európai piac jellegét, és lefordítják honlapjaikat lett nyelvre.

A lett fogyasztók számára az ár a legfontosabb tényező a vásárlási döntésekben. A fogyasztók tehetősebb része, akik megengedhetik maguknak a nagyobb választékot, a márkát jelölik meg döntő tényezőként. Hajlandóak többet fizetni kedvenc márkájuk termékeiért. A szabadidő, a szállodák és az éttermek azok közé a kiadások közé tartoznak, amelyek az elmúlt években jelentősen nőttek. Az e-kereskedelem iránti érdeklődés is megnőtt, és a növekedés üteme az egyik legmagasabb Európa ezen részén.

Lettországban a legnépszerűbb fizetési mód a hitelkártya. A második helyen itt a mobiltelefonok állnak, a harmadik pedig a 14%-os piaci részesedéssel.

E-kereskedelem Litvániában

Litvániában körülbelül 3 millió ember él. 2021-ben a GDP 57 milliárd dollár volt. Litvánia arra számít, hogy az e-kereskedelem 2022-re eléri az 1,5 milliárd eurót. Az éves 18,59%-os növekedésnek köszönhetően 2025-re elérheti a 2,5 millió eurót.

A litvánok jövedelemtől vagy korcsoporttól függően eltérő preferenciákkal rendelkeznek. Ezért a piac erősen széttöredezett. A tehetősebb vásárlók gyakran a márkát választják a legfontosabb vásárlási tényezőnek, míg a litvánok számára az ár határozza meg a minőséget. Fontos, hogy e fogyasztók számára a külföldről származó termékek a magas minőség szinonimái is. A litván gazdaság folyamatosan növekszik, ami növeli a fogyasztói bizalmat. Egyre több ügyfél figyel oda a szolgáltatásokra és a hűségprogramokra.

A litvánok hisznek a technológiában. Ezért a mobilfizetések a tranzakciók több mint felét teszik ki. A második kedvenc a hitelkártyás fizetés - a tranzakciók 37%-át így bonyolítják le. A harmadik helyen az e-pénztárcák állnak - a fizetések 10%-a történik velük.

Litvánia még mindig növekvő e-kereskedelmi piac. Tehát rengeteg hely van az új kiskereskedők számára. Ha ezt az országot célozza meg vállalkozása bővítése érdekében, nyugodtan tegye meg. Lehetőségek bőven akadnak, akárcsak a balti államok többi részében.

Még mindig vannak kérdései?

Ezután töltse ki az alábbi űrlapot.

Kapcsolódó blogok: