🎉 Elindítottuk új WordPress plug-inünket! Letöltés most

Az e-kereskedelem lehetőségei Kelet-Európában

A világgazdaság folyamatos fejlődésével a vállalatok egyre inkább új piacokat keresnek a terjeszkedéshez. Kelet-Európa sok vállalat számára egyre vonzóbb célponttá vált, köszönhetően a viszonylag kiaknázatlan lehetőségeknek és a kedvező üzleti környezetnek. Ha Kelet-Európában keres e-kereskedelmi lehetőségeket, akkor a legjobb helyen jár. Ebben az átfogó útmutatóban számos kelet-európai ország lehetőségeit vizsgáljuk meg: Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia.

E-kereskedelem a Cseh Köztársaságban

A Cseh Köztársaság több mint 10 millió lakossal és magasan képzett munkaerővel rendelkezik. Az ország számos nagyvállalatnak is otthont ad, köztük a Skoda, a Volkswagen és a DHL. A Cseh Köztársaság fejlett infrastruktúrával rendelkezik, és tagja az Európai Uniónak. Ezek a tényezők a Cseh Köztársaságot egyre vonzóbb célponttá teszik az e-kereskedelmi vállalatok számára.

A Statista adatai szerint a cseh e-kereskedelmi ágazat értéke 2022-ben mintegy 7 milliárd euró, 2025-re pedig várhatóan 9,5 milliárd euró körül lesz. A cseh e-kereskedelem az ország kiskereskedelmi forgalmának 13 százalékát teszi ki.

A Cseh Köztársaságban élő 10 millió emberből közel 6 millióan tekinthetők online vásárlóknak, és ez a szám 2025-re mintegy 7 millióra fog emelkedni. Ami a fizetési módokat illeti, a Cseh Köztársaság a készpénz nagyfokú használatáról ismert. Az utánvétes fizetés például még mindig a legnépszerűbb fizetési mód, a tranzakciók mintegy 40 százalékát teszi ki. A banki átutalások a tranzakciók közel 30 százalékát teszik ki.

E-kereskedelem Magyarországon

A Közép-Kelet-Európában található Magyarország több mint 10 millió lakossal rendelkezik. Magyarország a rendszerváltás előtti években erőteljesen növekedett, és tagja az Európai Uniónak, bár politikai vezetői gyakran az EU által megengedett határon táncolnak. A magyar a hivatalos nyelv, de az angol nyelvet is széles körben beszélik. Magyarország számos előnyt kínál az e-kereskedelmi vállalatok számára, többek között kedvező adókörnyezetet és fejlett infrastruktúrát.

A Statista adatai szerint a cseh e-kereskedelmi ágazat értéke 2022-ben mintegy 4,5 milliárd euró lesz, 2025-re pedig várhatóan 7 milliárd euró körül alakul.

Az e-kereskedelmi vásárlók száma Magyarországon gyorsan növekszik, különösen az utóbbi években. Ennek hátterében az internethasználat növekedése (2020: a magyarok 85 százaléka internetező), valamint a készpénzmentes fizetések - például a mobilfizetés és az elektronikus banki szolgáltatások - egyre népszerűbbé és felhasználóbarátabbá válása áll. 2016 és 2021 között az Európai Unióban Magyarországon volt az egyik legnagyobb az online vásárlók számának növekedése. Az internetes vásárlók aránya 26 százalékponttal nőtt - jelentette az Eurostat. Az emberek több mint 70 százaléka legalább egyszer vásárolt online.

Online vásárláskor a magyarok többsége (45 százalék) a készpénz nélküli fizetést, például a hitel- és bankkártyát részesíti előnyben. Az ügyfelek például kártyával fizethetnek a futárnak. Az utánvétes fizetés azonban még mindig népszerű. Ez a két lehetőség a legjobban elérhető a magyarországi webáruházakban is. A futárszolgálattal történő szállítás évek óta a legnépszerűbb szállítási mód, a vásárlók 80 százaléka választja. 38 százalékuk az átvételi pontokat részesíti előnyben, míg 36 százalékuk a rendszeres postai kézbesítést választja. Magyarországon is egyre népszerűbbek a csomagautomaták, amelyeket a válaszadók 27 százaléka választott. A szállítási mód kiválasztásakor a magyarok számára a szállítási költség a legfontosabb tényező.

E-kereskedelem Lengyelországban

Lengyelország egy nagy ország, több mint 38 millió lakossal. Lengyelország diverzifikált gazdasággal rendelkezik, és az Európai Unió tagja. A hivatalos nyelv a lengyel, de széles körben beszélik az angolt is. Lengyelország számos előnyt kínál az e-kereskedelmi vállalatok számára, többek között nagy piacot, fejlett infrastruktúrát és kedvező adókörnyezetet.

A lengyelországi e-kereskedelemről bővebben egy másik blogban olvashat.

E-kereskedelem Romániában

Románia több mint 19 millió lakosú ország. Románia diverzifikált gazdasággal rendelkezik, és tagja az Európai Uniónak. A hivatalos nyelv a román, de széles körben beszélik az angolt is. Románia számos előnyt kínál az e-kereskedelmi vállalatok számára, többek között nagy piacot, fejlett infrastruktúrát és kedvező adókörnyezetet.

2020-ra Romániában 15,35 millió internethasználó lesz, ami a lakosság több mint 78 százalékát jelenti. A DataReportal adatai szerint 2020-ban a románok 78 százaléka látogatott meg vásárlási weboldalakat, és 70 százalékuk legalább egyszer vásárolt online. Bár a románok többsége mobiltelefont használ az internet eléréséhez (87 százalék), az online rendelések több mint fele még mindig laptopon keresztül történik (54 százalék).

A megrendelések 95 százaléka nemzeti eladóknál történik. Bár a GPeC tanulmánya szerint a románok majdnem egyharmada inkább kínai (27 százalék) vagy más EU-tagállamokból (23 százalék) vásárol. Ez az oka annak is, hogy az AliExpress magasan a romániai online áruházak toplistáján szerepel.

A romániai e-kereskedelmi piac 2021-ben 3,2 milliárd dollár bevételt termelt. Abban az évben az online kiskereskedelem 11 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és 6,2 milliárd eurós piaci volument ért el - derül ki az European E-commerce Report 2022 című jelentésből. A Statista szerint a piac 2022 és 2025 között várhatóan 16 százalékos éves növekedési ütemmel fog növekedni.

E-kereskedelem Szlovákiában

Szlovákia egy kis ország, körülbelül 5,5 millió lakossal. Szlovákia diverzifikált gazdasággal rendelkezik, és az Európai Unió tagja. A hivatalos nyelv a szlovák, de széles körben beszélik az angolt is. Szlovákia számos előnyt kínál az e-kereskedelmi vállalatok számára, többek között fejlett infrastruktúrát és kedvező adókörnyezetet.

A Statista adatai szerint a szlovákiai e-kereskedelmi ágazat értéke 2022-ben mintegy 2,5 milliárd euró, 2025-re pedig várhatóan 4 milliárd euró körül lesz. A Szlovákiában élő 5,5 millió emberből csaknem 3 millió tekinthető online vásárlónak, és ez a szám 2025-re mintegy 3,1 millióra fog emelkedni.

A szlovákok számára az ár még mindig a legfontosabb tényező egy adott termék megvásárlásakor. Mindazonáltal a magas ár ellenére egyre többen szeretik a kiváló minőséget. Ez az ország jövedelmének növekedésével függ össze. A fogyasztók tudatossága is növekszik. A szlovákok egyre inkább ellenőrzik az összetevőket és a termékek eredetét. Egy tipikus szlovák vásárló először az árcédulát nézi, aztán a szolgáltatót, végül pedig a kedvezmény formájában nyújtott hozzáadott érték csábítja.

A szlovákok fő fizetési módja a mobiltelefon. Ezt követik az előre fizetett kártyák. A harmadik helyen a hitelkártyák állnak 17%-os piaci részesedéssel. A legkevesebb tranzakciót - 2%-ot és 3%-ot - a banki átutalások és az e-pénztárcák jelentik.

A szlovák e-kereskedelem legnagyobb ágazata a divat. Ez az ország e-kereskedelmi bevételeinek 37%-át termeli. Ezt követi az Elektronika és média. Ez az ágazat az e-kereskedelmi bevételek 28%-át teszi ki.

Tipp: Szlovákiában az online boltok hitelessége magas, de az online vásárlás egyik gyakori akadálya, hogy a vásárlóknak erős szokásuk a személyes kipróbálás. Kínáljon nekik hasonló vásárlási élményt, és nyűgözze le őket ingyenes szállítással és olyan árelőnyökkel, amelyeket a fizikai üzletekben nem találnak.

E-kereskedelem Bulgáriában

Bulgária egy délkelet-európai ország, amelynek lakossága mintegy 6,9 millió fő. Északon Romániával, nyugaton Szerbiával és Macedóniával, délen Görögországgal és Törökországgal, keleten pedig a Fekete-tengerrel határos. A bolgár e-kereskedelmi piac 2021-ben mintegy 1 milliárd dollár bevételt termelt, és 2025-re a bolgár e-kereskedelem várhatóan eléri az 1,588 milliárd dolláros piaci volument.

A 2022-es európai e-kereskedelmi jelentés szerint a bolgárok több mint fele (56 százalék) vásárolt online az elmúlt három hónapban. Bulgáriában a lakosság több mint 60 százaléka rendelkezik okostelefonnal. Az online vásárlás azonban még mindig főként asztali számítógépeken zajlik, 2022-ben a vásárlások 59 százalékát a Statista jelentése szerint. A fiatalok leginkább mobiltelefonon keresztül rendelnek.

Ami a fizetési módokat illeti, a legtöbb online fogyasztó utánvéttel fizet. A Ppro fizetési szolgáltató szerint az e-kereskedelmi fizetések 67 százaléka készpénzzel történik. A hitelkártyák és az e-pénztárcák szintén népszerűek, mindkettő az online vásárlások 15 százalékát teszi ki.

Ahhoz, hogy bolgár forgalmat irányítson weboldalára, a helyi marketing és a SEO elengedhetetlen, de ahhoz, hogy ezt hatékonyan tehesse meg, le kell fordítania üzletét a bolgár piacra. Ez nagyon egyszerű a Clonable segítségével. Üzletének lefordított változatával az üzletét indexelheti a bolgár keresőmotorokban, és így ingyenes szerves forgalmat generálhat. Egy másik nagyszerű és nagyon hatékony módja a minőségi, minősített forgalom generálásának a Google Hirdetések.

Következtetés: e-kereskedelem és üzleti tevékenység Kelet-Európában

- Buzgó vásárlók, kevés verseny

Az olyan érett piacokkal ellentétben, mint Németország vagy az Egyesült Királyság, a kelet-európai e-kereskedelmi piac még gyerekcipőben jár. Kevés, vagy egyáltalán nincs helyi versenytárs, aki kiszolgálná a növekvő számú fiatal, internetező vásárlót. Itt a tökéletes alkalom, hogy Ön is beszálljon.

- Gyors növekedés (jobb, mint Nyugat-Európában)

Míg a nyugat-európai piac nagyobb, Kelet-Európa gyorsabban növekszik, 2020-ra közel 30%-os növekedéssel.

- Hosszú, boldog út áll előttünk
Kelet-Európában az e-kereskedelem elterjedtsége 2020-ban mindössze 41% volt. Hasonlítsuk ezt össze a hatalmas 86%-os nyugat-európai értékkel, ahol a vásárlók sokkal inkább rabságban élnek. Az e-kereskedelmi piacnak Kelet-Európában még mindig van hová fejlődnie - vegyük például Lengyelországot, ahol a 29,6 milliárd dolláros e-kereskedelmi piac 2025-re várhatóan 47,1 milliárd dollárra nő.

Még mindig vannak kérdései?

Ezután töltse ki az alábbi űrlapot.

Kapcsolódó blogok: