🎉 Elindítottuk új WordPress plug-inünket! Letöltés most

Mi a lokalizáció?

A lokalizáció szót gyakran használják a Clonable oldalon. Mit jelent ez pontosan? A lokalizáció azt jelenti, hogy az ügyfél otthonosabban érzi magát a weboldalán. Ez úgy érhető el, hogy bizonyos szavakat vagy kifejezéseket a helyi nyelvhez és kultúrához igazítanak.

Egy példa: A németországi német és az ausztriai német nyelv különbözik. Egy német számára a "január" a "Januar", míg egy osztrák számára a "Jänner". Az Ausztriát megcélzó weboldal esetében okos dolog lefordítani az olyan szavakat, mint a 'január' osztrák-németre. Így az átlagos osztrákok otthonosabban fogják érezni magukat a weboldalon.

A Clonable lehetővé teszi továbbá, hogy ne csak szavakat helyettesítsen. Például, ha a honlapja tetején lévő "nyelvi zászlót" szeretné lecserélni, megteheti! Egy osztrák így a német zászló helyett a saját zászlaját láthatja. Tehát a weboldalának több része is helyettesíthető. Ilyenek például a színsémák, a logók és a szállítási költségek. A videókat is ki lehet cserélni. A Clonable helyettesítések további alkalmazásaiért kattintson ide.

Miért lokalizáció

A lokalizációnak számos előnye van, többek között:

 • Új piacra lépés;
 • Az ügyfél jobban érzi magát otthon;
 • Az ügyfél jobban megbízik a weboldalában;
 • Szélesebb hatókör: egyesek nagyon ragaszkodnak a saját kultúrájukhoz, és kerülik a "nemzetközi színezetű" weboldalakat;
 • Javított SEO rangsorolás a célterületen.

A lokalizáció egyetlen hátránya, hogy több erőfeszítést igényel. A Clonable segítségével azonban a lokalizáció gyerekjáték. Az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk.

Lokalizáció a Clonable

A Clonable segítségével pillanatok alatt elsajátíthatja a lokalizációt. Vegyük a fent említett példát Ausztriával. Fog egy német weboldalt, és klónozza egy osztrák domainre. Ezután a német szavakat lecseréli az osztrák megfelelőjükre, például a "Januar" szót "Jänner"-re. Ezt a cserét helyettesítésekkel lehet elvégezni. A lecserélendő szót az "eredeti" alatt adja meg. A helyettesítő szót a "Helyettesítés" alatt adja meg. Ezután koppintson a 'case insensitive' (nagybetű-érzékenység nélkül) lehetőségre, ha a csere során figyelmen kívül akarja hagyni a nagybetűket (a nagybetű-érzékenységről további információkat itt talál).

Helymeghatározás lépésekben

1. Fontolja meg, hogy hol szeretne elhelyezkedni

Az első lépés az, hogy kitaláljuk a célnyelvet. Vannak olyan piacok, amelyekre lokalizálhat? Ha például francia nyelvű weboldala van, megnézhetné, hogyan lehetne honosítani Québec vagy Svájc számára. Vagy tegyük fel, hogy német nyelvű weboldala van. Akkor lokalizálhatja többek között Ausztriára, Svájcra vagy Luxemburgra. Tehát a lokalizációs lehetőségek teljes listája áll rendelkezésre. Minden lehetséges piac!

2. Gondolja át, mit szeretne helyettesíteni

Ezután okos dolog áttekintést készíteni arról, hogy milyen szavakat és részeket kell kicserélni a weboldalán. A Clonable segítségével a következő dolgokat cserélheti ki:

 • Bizonyos szavak;
 • Szövegdarabok;
 • Konkrét szavak;
 • Képek;
 • Logók;
 • Bannerek;
 • Videók;
 • Szállítási költségek;
 • E-mail címek;
 • Telefonszámok;
 • Az előre kiválasztott ország (pl. a fizetéshez);
 • A standard fizetési mód

Ez még nem minden! További példákat, lehetőségeket és magyarázatokat talál a Tudásbázisunkban. Gondolja át, mi mindent szeretne lecserélni a lokalizációhoz. Gondolja át azt is , hogy mivel fogja mindezt helyettesíteni. Bizonyos szavak vagy kifejezések helyettesítéséhez gyűjthet fordításokat. A nyelvek közötti gyakori különbségeket tartalmazó ilyen listák sokszor megtalálhatók az interneten.
Egy tipp: bizonyos szavak helyettesítésénél érdemes odafigyelni a SEO-ra. Erről bővebb információt ebben a cikkben találsz.

3. Cserélje ki!

A következő lépés remélhetőleg logikus: cserélje ki, amit szeretne a lokalizációhoz!

A cserélendő alkatrészenkénti információkért kérjük, tekintse meg a Tudásbázisunkat. Ha valamit tényleg nem ért, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk.

4. Ellenőrizze, hogy minden módosítás helyes-e

Néha hiba csúszhat be a helyettesítés során. Talán vannak olyan esetek, amelyeket nem akartál lefordítani. A Clonable erre is kínál megoldást: az úgynevezett helyettesítési kizárásokat. Ha ide beírsz valamit, az nem lesz lefordítva. Ez hasznos például bizonyos e-mail címek, telefonszámok és elérhetőségek esetében. A helyettesítési kizárásokról további információkat a Tudásbázisunkban talál.

5. A klónod készen áll!

Ha nincs több hiba, a lokalizáció befejeződött! Élvezd a klónodat!

Szeretne többet tudni?

Szeretne többet tudni? Nézze meg más cikkeinket, vagy látogasson el a tudásbázisba. Érdekli, és szeretne Clonable-előfizetést kötni? Kattintson ide ajánlatunkért.

Még mindig vannak kérdései?

Ezután töltse ki az alábbi űrlapot.

Kapcsolódó blogok: